I Sima_921 wiki.JPGLiceul de Artă „Ioan Sima”, Zalău


Liceul de Artă „Ioan Sima" şcolarizează elevi cuprinşi în trei cicluri de învăţământ:
primar, gimnazial şi liceal
- câte 2 clase - de cultură generală şi de arte (integrat şi suplimentar) pe nivel.
Muzică, cu specializările:
- Muzică instrumentală(instrumentele orchestrei simfonice)
- Pian
- Muzică vocală tradiţională românească
- Studii teoretice

Arte plastice, cu specializările:
- Pictură
- Grafică
- Sculptură
- Artă decorativăI Sima_9220 wiki.JPG
Cadre didactice foarte bine pregătite, cu experienţă şi rezultate de excepţie.

Corul „DO RE MI" cu elevii claselor V - VIII s-a afirmat de-a lungul timpului printr-o înaltă ţinută artistică la diferite concursuri naţionale şi internaţionale.
Orchestra şi taraful, prin repertoriu şi interpretare îmbogăţesc zestrea de valori a şcolii.
Secţia de arte plastice oferă posibilitatea dezvoltării şi afirmării talentelor deosebite, ale căror lucrări apar în expoziţii, obţinând valoroase premii la concursurile naţionale şi internaţionale.

Din anul 1998 Şcoala cu Program de Artă şi mai apoi Liceul de Artă „Ioan Sima" organizeazăConcursul Internaţional de Interpretare Instrumentală „VIVA LA MUSICA" aflat în prezent la cea de-a XI-a ediţie, concurs care reprezintă unul din importantele evenimente culturale ale Zalăului.

I 9181 wiki.JPG


Istoric:

Şcoala de muzică s-a înfiinţat în anul 1971. A funcţionat pe lângă Şcoala Simion Bărnuţiu, mai apoi pe lângă Liceul Pedagogic Zalău. Din 1972 funcţionează ca şcoală de sine stătătoare în localul Şcolii Gimnaziale Nr. 5, sub numele Şcoala de Muzică şi Arte Plastice şi apoi în cadrul Şcolii Gimnaziale Nr. 5, sub formă de clase cu program suplimentar de artă.
Din anul 1990, prin decizia Inspectoratului Şcolar şi a Primăriei Municipiului Zalău se reînfiinţează Şcoala cu Program de Artă atribuindu-se spaţiul în localul Şcolii Gimnaziale Gheorghe Lazăr.I Chezan 012.jpg
În anul 2oo4 pe structura Şcolii cu Program de Artă a luat naştere Liceul de Artă „Ioan Sima” , liceu care poartă numele marelui pictor sălăjean. Clasele de liceu erau dispersate la alte 2 instituţii şcolare din zona centrală a Zalăului.
I Sima_9218 wiki.JPG

În următorii 4 ani Liceul de Artă „Ioan Sima” s-a stabilit în locaţia Şcolii cu clasele I-VIII Vasile Goldiş , cu care a fuzionat în 2oo8.
„Şcoala şi mai apoi liceul s-a încadrat în viaţa culturală a oraşului Zalău şi judeţului Sălaj ca o prezenţă permanentă.Aducând prestaţii de înaltă ţinută ale elevilor şi profesorilor cu ocazia diverselor manifestări, susţinând viaţa culturală din judeţ şi municipiu, am creat brandul Ioan Sima.” Ioan ChezanAnul înfiinţării: 1981, sub numele de "Şcoala Generală Nr. 7" cu câte 4 – 6 clase paralele. Cartierul fiind tânăr, în extindere, populaţia şcolară creşte vertiginos. S-a lucrat şi în indice 3. Ulterior am mai primit spaţii în alte 2 clădiri pe care le-am transformat în săli de clasă. Anual învăţau la noi între 2ooo şi 3ooo de elevi. Cu câte 18 – 20 de clase paralele, cu efective mari (între 30 şi 41 de elevi) ani la rând am fost şcoala cea mai mare din judeţ.
Sc 7 Z oi.jpg

„11 generaţii de dascăli mi-au fost elevi la «pedagogic» şi eu am învăţat odată cu ei. ”
external image 4.jpg
... „Şi de la « 7 » elevii mei au ajuns oameni valoroşi – dacă e să-l amintesc numai pe actualul comisar european, Cioloş.”... „Ca director? Am vrut să fie un climat de linişte şi am reuşit. Am lucrat şi pe 3 serii şi în 3 clădiri şi aveam un colectiv sudat.
Nu am admis nedreptatea, «bisericuţe» şi oamenii îşi vedeau de treabă, se făcea învăţământ de calitate. Atâţia ani am fost director şi nu a trebuit să sancţionez pe nimeni.” Ioan Haţeganu
La 1 septembrie 1997 şcoala se şcindează. Cu câte 6 clase pe nivel, cu elevi provenind din cartierul Dumbrava Nord, se formează " Şcoala Generală Nr. 8 ". Vor mai trece vreo 2 ani până se construieşte clădirea lor şi despărţirea e difinitivă.
În anul 2oo3 şcoala noastră şi-a schimbat numele în Şcoala cu clasele I-VIII "Vasile Goldiş" Zalău.
vadi chezan 2oo7b.jpg
„Am acordat încredere tuturor colegilor mei, am promovat respectul pentru munca bine facută, introducând criterii clare de apreciere a rezultatelor şi m-am bazat pe toţi cei care şi-au făcut cu bună credinţă datoria.” Traian Vadi

1 septembrie 2oo8: Se termină oficial procesul de unificare a Şcolii cu clasele I-VIII Vasile Goldiş, Zalău cu Liceul de Artă „Ioan Sima", Zalău, sub numele de Liceul de Artă „Ioan Sima". Procesul unificării a durat peste 4 ani. Timp în care s-au mutat în clădirea noastră pe rând clasele de liceu, anul următor gimnaziul, apoi şi ciclul primar. În ultimul an funcţionam 2 instituţii în aceeaşi clădire.