Ioan Sima (1898-1985) este o figurã luminoasă aparte în pictura românească a veacului trecut.


I. Sima
I. Sima


S-a n─âscut la 19 decembrie 1898 la Pericei, jud. S─âlaj.

A f─âcut liceul la ┼×imleu-Silvaniei, a studiat dreptul la Bucure┼čti ┼či Cluj, unde ┼či-a luat doctoratul -1922. ├Än paralel a studiat pictura ├«n atelierul-┼čcoal─â a pictorului Acs Ferenc ┼či ├«n Viena la ┼čcoala profesorului Frohlich.
Resize of Ioan Sima DSCF0395.jpg ├Än 1935 deschide prima expozi┼úie personal─â. ├Än 1964 i s-a conferit titlul de Artist emerit organizandu-i-se ┼či o retrospectiv─â ampl─â la sala Dalles din Bucure┼čti. ├Än 1969 deschide oexpozi┼úie personal─â la Paris la galeria ÔÇśRor ValmerÔÇÖ. ├Än 1980 doneaz─â Muzeului Jude┼úean Z─âlau, un num─âr de 162 de lucr─âri de pictur─â ┼či grafic─â, arhiva personal─â ┼či biblioteca de art─â. Acestea stau la bazaGaleriei Ioan Sima deschis─â un an mai t├órziu.La 8 februarie 1985 se stinge din viaţă. Mormântul său e la Pericei, Sălaj, loc îndrăgit de maestru, Dumbrava sa minunată.
"Cadrul natal de pe meleagurile S─âlajului constituie originea ┼či izvoarele picturii mele, care a crescut ┼či s-a format ├«n decursul anilor prin depuneri de straturi natural native, p├ón─â la cristalizarea personalit─â┼úii artei mele.

Dac─â a┼č vrea s─â-mi definesc arta, ar trebui s─â m─â ├«ntorc la anii copil─âriei ┼či s─â spun c─â primele impresii, primele no┼úiuni despre frumos, le-am tr─âit ├«n mijlocul naturii ┼či c─â ea, natura, mi-a fost primul ├«ndrum─âtor. A fost o fericit─â ├«nt├ómplare c─â mi-am petrecut copil─âria ┼či adolescen┼úa ├«n mijlocul unor priveli┼čti ├«nc├ónt─âtoare, lini┼čtite ┼či bl├ónde. Casa p─ârinteasc├ú de la Pericei cu atmosfera potolit─â ┼či duioas─â, care nu era ├«ntrerupt─â dec├ót de sc├ór┼ú├óitul lan┼úului de la f├ónt├ón─â, de zumzetul albinelor din gr─âdina plin─â de verbine, crizanteme ┼či mu┼čcate, au contribuit mult la formarea sensibilit─â┼úii ┼či chiar la dezvoltarea personalit─â┼úii mele de artist.b Ioan Sima -GaleriaDEarta Zalau frezii.jpgAm fost atras ├«ntotdeauna de latura insolit─â a existen┼úei, am c─âutat s─â dau artei un rost mai ├«nalt, acela de a bucura pe oameni, de ale dezvolta frumuse┼úile naturii, ├«n peisaj ┼či mai ales ├«n flori.

"Pictura este ├«ns─â┼či credin┼úa mea, este pentru mine un elexir d─ât─âtor de via┼ú─â.
I Sima DSCF1057+.jpgM-am bucurat de bucuria celor pe care i-am pictat, de bucuria pe care le-o produce un peisaj, un portret, o floare ┼či cred c├ú ceva din sufletul meu se afl─â ├«n fiecare din portretele altora.
Vreau s├ú d─âruiesc oamenilor bucurie, s─â-i fac─â s─â simt─â ce-am sim┼úit eu ├«n fa┼úa motivelor pe care le-am pictat, ├«n fa┼úa priveli┼čtilor ├«nc├ónt─âtoare, calde ┼či bl├ónde care m-au inspirat." Ioan Sima


Aceast─â pagin─â a fost realizat─â cu sprijinul MUZEULUI DE ART─é Ioan Sima - Zal─âu, vechiul ┼či bunul nostru colaborator.