Ioan Sima (1898-1985) este o figurã luminoasă aparte în pictura românească a veacului trecut.


I. Sima
I. Sima


S-a născut la 19 decembrie 1898 la Pericei, jud. Sălaj.

A făcut liceul la Şimleu-Silvaniei, a studiat dreptul la Bucureşti şi Cluj, unde şi-a luat doctoratul -1922. În paralel a studiat pictura în atelierul-şcoală a pictorului Acs Ferenc şi în Viena la şcoala profesorului Frohlich.
Resize of Ioan Sima DSCF0395.jpg În 1935 deschide prima expoziţie personală. În 1964 i s-a conferit titlul de Artist emerit organizandu-i-se şi o retrospectivă amplă la sala Dalles din Bucureşti. În 1969 deschide oexpoziţie personală la Paris la galeria ‘Ror Valmer’. În 1980 donează Muzeului Judeţean Zălau, un număr de 162 de lucrări de pictură şi grafică, arhiva personală şi biblioteca de artă. Acestea stau la bazaGaleriei Ioan Sima deschisă un an mai târziu.La 8 februarie 1985 se stinge din viaţă. Mormântul său e la Pericei, Sălaj, loc îndrăgit de maestru, Dumbrava sa minunată.
"Cadrul natal de pe meleagurile Sălajului constituie originea şi izvoarele picturii mele, care a crescut şi s-a format în decursul anilor prin depuneri de straturi natural native, până la cristalizarea personalităţii artei mele.

Dacă aş vrea să-mi definesc arta, ar trebui să mă întorc la anii copilăriei şi să spun că primele impresii, primele noţiuni despre frumos, le-am trăit în mijlocul naturii şi că ea, natura, mi-a fost primul îndrumător. A fost o fericită întâmplare că mi-am petrecut copilăria şi adolescenţa în mijlocul unor privelişti încântătoare, liniştite şi blânde. Casa părinteascã de la Pericei cu atmosfera potolită şi duioasă, care nu era întreruptă decât de scârţâitul lanţului de la fântână, de zumzetul albinelor din grădina plină de verbine, crizanteme şi muşcate, au contribuit mult la formarea sensibilităţii şi chiar la dezvoltarea personalităţii mele de artist.b Ioan Sima -GaleriaDEarta Zalau frezii.jpgAm fost atras întotdeauna de latura insolită a existenţei, am căutat să dau artei un rost mai înalt, acela de a bucura pe oameni, de ale dezvolta frumuseţile naturii, în peisaj şi mai ales în flori.

"Pictura este însăşi credinţa mea, este pentru mine un elexir dătător de viaţă.
I Sima DSCF1057+.jpgM-am bucurat de bucuria celor pe care i-am pictat, de bucuria pe care le-o produce un peisaj, un portret, o floare şi cred cã ceva din sufletul meu se află în fiecare din portretele altora.
Vreau sã dăruiesc oamenilor bucurie, să-i facă să simtă ce-am simţit eu în faţa motivelor pe care le-am pictat, în faţa priveliştilor încântătoare, calde şi blânde care m-au inspirat." Ioan Sima


Această pagină a fost realizată cu sprijinul MUZEULUI DE ARTĂ Ioan Sima - Zalău, vechiul şi bunul nostru colaborator.